מורינגה 2 : עץ פלאים שיש בו הכל

בס"ד

נכתב במקור לעלון הישוב רותם.

מורינגה – מכונפת עץ הפלאים שיש בו הכל

יש בו פי שבעה ויטמין C  מתפוז, פי ארבעה יותר סידן מחלב, פי שלושה יותר ברזל מתרד ופי שניים יותר חלבון מחלב – והכל בתוך גרם אחד של צמח.  מומלץ לשתול עץ מורינגה בגינה, לייבש את העלים, לטחון יש לכם מולטי ויטמין, התרמילים הצעירים והירוקים טעימים וניתן לבשל ולאכול אותם ממש כפי שעושים עם שעועית ירוקה . את הזרעים היבשים ניתן לטחון לאבקה שיכולה לשמש לתיבול רטבים ולהעשיר אוכלים בערכיי תזונה רבים. גם את השורש של צמחים צעירים ניתן לייבש ולטחון לאבקה המשמשת כבסיס לתיבול חריף שטעמו דומה לזה של החזרת. גם מהפרחים ניתן להכין תה ואו להוסיף חלוטים או טריים לסלטים  ועוד…

תכירו  את אחד מה"סופר פודס" העוצמתיים הקיימים על הפלנטה – המורינגה .
צמח המורינגה  (Moringa Oleifer) מגלם בכל חלקיו – עליו, פירותיו, תרמיליו, השורש והגזע – יכולות ריפוי מופלאות ועוצמתיות לטבע ולאדם. ברפואה ההודית הוא מרפא יותר מ 100 מחלות.  מוריגה גדל באיזורים טרופיים וחצי טרופיים ואפילו באזורים מדבריים בסוואנות של אפריקה. העץ גדל מהר ובקלות ויכול לשרוד גם באדמה חולית, יבשה ודלה, גדל יפה בערבה בארץ ( גם בצורת הבר מורינגה – רתמית).  וכמובן אצלנו בגינה.
מחקרים מוכיחים כי עלי המורינגה טומנים בתוכם כ- 90 ערכים תזונתיים, כ- 46 תרכובות של נוגדי חימצון מסוגים שונים וכ- 36 תרכובות בעלי סגולות נוגדות דלקות ונוגדות תאים סרטניים. העלים מהווים מקור מזין ביותר של כלורופיל ואומגה 3. בנוסף – המורינגה מכילה 18 חומצות אמינו (כ- 9 מהם חיוניות) ובכך מהווה גם חלבון מלא.מחקרים  אודות המורינגה מוכיחים כי לעלי המורינגה יתרונות רפואיים רבים, בגלל תכולת הוויטמינים, המינרלים, והאנטי אוקסידנטים שנמצאים בו.

שמן המורינגה: תכולת השמן של זרע המורינגה  היא כ-42%. לשמן צבע צהוב בוהק והוא משמש כחומר סיכה למנגנונים עדינים, כדוגמת אלו של שעונים,בנוסף, יכול לשמש כשמן בישול צמחי. השמן ידוע ביכולת שלו לספוג ולהחזיק חומרים נדיפים ולכן שימושי ביותר בתעשיית הבשמים, לייצוב ריחות. תכולת חומצות השומן החופשיות נעה בין 0.5% ל-3% שמן זרעי המורינגה מכיל כ-13% חומצות שומנויות רוויות ו-82% חומצות שומניות לא רוויות. יש לו רמה גבוהה במיוחד של חומצה ומשמש לטיפול בעור ולקוסמטיקה.

טיהור מיםבסין כבר מכירים את תכונותיהם של זרעי המורינגה  מזה מאות בשנים לטיהור מים.  עשו בו שימוש בהצלחה יתרה הן במצרים והן בסודן לטיהור מי נילוס לצריכת בני-אדם. בתהליך, מסירים את הכנפיים מהזרעים היבשים וטוחנים את הזרעים לאבקה. את האבקה מערבבים עם מים, מנערים למשך כחמש דקות ואחרי כשעה מסננים דרך פיסת אריג צפוף כדי לקבל מים נקיים. שיטה אחרת היא להשרות במים שקית בד המכילה את אבקת הזרעים, בדרך כלל למשך לילה, כדי להביא להקרשה של לכלוכים. לאחר מכן מוציאים את שקית הבד מהמים ויוצקים את המים הטהורים, כאשר החלקיקים שהתקרשו נותרים בתחתית. בשיטה זו ניתן להסיר עד 99% מהקולואידים. נדרש רק זרע אחד לליטר של מים שרמת הלכלוך בהם נמוכה, ושני זרעים לליטר של מים מלוכלכים במיוחד. כמו כן יש ניסיונות מוצלחים לטיפול במי שפכים אחרי שעברו תהליך של שיקוע בברכות חימצון.

 שימוש למספוא לבקר כבשים ועופות : לעץ המורינגה מאפיינים תזונתיים מצוינים, מה שיכול להפוך אותו למקור טוב למספוא טרי או יבש לגידול בעלי חיים בקר וכבשים. העלים עשירים בחלבונים, קרוטן, וברזל . יתרון חשוב נוסף של המורינגה הוא התפוקה הגבוהה של חומר טרי לשטח יחידה בהשוואה ליבולי מספוא אחרים ולכן יעילה במיוחד כמספוא לבקר כבשים ועיזים , הן מבחינה כלכלית והן מבחינת תפוקה הזרעים הטחונים מעשירי תערובות לעופות ולבעלי חיים כמו כן עץ המורינגה המכונפת מומלץ ע"י מועצת הדבש כעץ צוף חשוב לדבורים עם פריחה ממושכת וחסכוני לפני קצת יותר כשנה וחצי קיבלתי  זרע של עץ המורינגה. טמנתי אותם בעציץ ולקח לו מספר ימים בודדים לנבוט. לאחר כמה חודשים הפך לשתיל נאים ונשתל באדמה.

כיום, עומד בגינתנו עץ זקוף, גבוה וחזק, העץ, שעליו הם  חלק מהתפריט שלי, ( הוא המולטי ויטמין שלי גם זול וגם יעיל ביותר ).
האופן המומלץ לשימוש במורינגה הוא לייבש את העלים  ולאחר מכן לטחון אותם דק לאבקה. כמות הערכים התזונתיים כאבקה גדולה יותר וקל יותר לשלב את האבקה בתזונה היומיומית.  את האבקה ניתן לצרוך בתה, במשקאות, סלטים, רטבים ותבשילים. בכמות מעוטה של אבקת הצמח (כפית  ביום) אפשר לקבל את הכמות היומית של הרבה  ערכים חיוניים, לטפל ולמנוע בעיות בריאותיות שונות .

כל שנותר הוא להשיג זרעים, לשתול אותם באדמה, ולגדל את העץ קרוב ככל שניתן לביתכם, כדי ליהנות מהיתרונות של  עץ מופלא זה  .

  שתילה, זריעה וגיזום.  איך לשתול ולגזום את עץ המורינגה? ניתן לזרוע ישירות באדמה 3-4 זרעים בגומה ואחרי נביטה לדלל.  או לשתול שתיל ואז יש לחפור בור בעומק המתאים .  בתחתית הבור מוסיפים זבל בגובה של כעשרים סנטימטר ומערבבים עם האדמה שבתחתית הבור. לאחר מכן מוציאים בעדינות את השתיל, ביחד עם האדמה שבעציץ, ונותנים לו לגלוש בעדינות לתוך הבור. מכסים באדמה, מהדקים קלות ומשקים.  את השתיל יש להשקות כל יום אלא אם כן ירד גשם. מרחקי שתילה תלוי בצרכים שלנו אפשר לגדל בערוגה לצורך יצור עלים בלבד ואז מרחקי השתילה 50-30  ס"מ בתוך השורה ומטר בין השורות.   לצורך יצור עלים, תרמילים ופרחים  שותלים בשורה עם מרחקי שתילה של 3-5 מטר . כדי ליצור כלונסאות של גדר חיה ניתן לשתול במרחק של 1 מטר בשורה. אפשר לגדל גם ב עציץ גדול כדי לקבל עלים.

איך ומדוע לגזום את העץ?  עץ המורינגה צומח מאוד מהר לגובה. אם לא נגזום אותו הוא יגיע לגובה של 5 מטר ויראה כתורן כאשר בראשו יהיו עלים ואחר כך גם פרחים ופירות.      מכיוון שאנחנו רוצים ליצור לו מבנה מסועף ורוצים להגיע לעלים ולפירות אנחנו גוזמים.  הגיזום הוא בארבעה  שלב ראשון – קיצוץ הענף המרכזי. הגובה המומלץ הוא בין חצי מטר למטר ועשרים. בשלב השני – קיצוץ הענפים שיוצאים מהענף המרכזי, לאחר שהם גדלים לאורך של כחצי מטר חותכים מהם 10 ס"מ מהקצה,  זה יגרום להם להתפצל שוב. השלב השלישי והרביעי – חיתוך באופן דומה לשלב השני, של הענפים שהתפצלו לאחר הקיצוץ הקודם.

מי שרוצה להתנסות בגידול, יש לנו קצת זרעים  מהעץ שלנו נשמח לתת  4-5 זרעים לרציניים בלבד.

עץ המורינגה שלנו בן כשנתיים

עץ המורינגה שלנו בן כשנתיים

IMG_5185

יבול (עילים ופרחים) לפני יבוש וטחינה
כ 300 גרם חומר יבש וטחון
כל כ 3-2 חודשים

IMG_5003

פירות המורינגה ניתן לאכול כמו שעועית ירוקה בתבשיל

IMG_5002 IMG_5004 IMG_5005 IMG_5006

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: